De populairste werkgevers om je carrière te starten

Marnix de Vries over werken bij AkzoNobel

November 2016 | Tekst: Christine Spanjaard

Marnix de Vries

Marnix de Vries - Run Plant Engineer bij AkzoNobel
Werken bij AkzoNobel

  • Leeftijd: 31 jaar
  • Studie: Chemical Engineering aan de TU Delft
  • Functie: Run Plant Engineer bij AkzoNobel

Na zijn deelname aan een business course van AkzoNobel voelde Marnix de Vries meteen een klik met het bedrijf. Hij zocht contact met de recruiter om zijn wensen kenbaar te maken en daardoor ging het balletje rollen. ‘Nog voor ik mijn diploma op zak had, had ik de baan.’

‘Duurzaamheid is één van de kernwaarden van het bedrijf’

Waarom wilde je graag bij AkzoNobel werken?
“Ik kende AkzoNobel al heel lang doordat een kennis van mijn ouders er werkte. Dus van jongs af aan had ik al goede verhalen over het bedrijf gehoord. Via mijn studievereniging kreeg ik een nog beter beeld van wat AkzoNobel allemaal doet. Daarnaast heb ik ook heel bewust gelet op de waarden en normen van de bedrijven waar ik solliciteerde. Ik wilde graag werken bij een bedrijf dat niet alleen bezig is met zijn eigen winst, maar ook kijkt naar zijn positie en verantwoordelijkheid binnen onze samenleving. Zowel nu als in de toekomst. AkzoNobel heeft het milieu hoog in het vaandel staan en duurzaamheid is een van de kernwaarden van het bedrijf. Kortom, het was het hele plaatje dat hier klopte. Ik was dan ook ongelofelijk blij dat ik meteen na mijn afstuderen kon beginnen.”
AkzoNobel - Controlekamer Rotterdam

Controlekamer Rotterdam

Wat doe je precies?
“Ik ben Run Plant Engineer en dat houdt in dat ik procestechnoloog ben in de chloorfabriek in Rotterdam. Mijn dag begint altijd in de controlekamer, waar ik de productiecijfers van de dag ervoor bekijk en analyseer. Ook het verbruik van de grondstoffen neem ik mee in mijn analyse.
Dan volgt het ochtendoverleg. Hierin wordt de belangrijkste informatie uitgewisseld over de dag ervoor en de dag die komen gaat. De fabriek is namelijk 24 uur per dag, zeven dagen per week en alle dagen in het jaar actief. Wanneer blijkt dat er in de nacht problemen hebben plaatsgevonden, dan ga ik daar meteen mee aan de slag. Probleemanalyses zijn altijd een puzzel waarbij ik gebruik maak van data, maar ook praat met mensen in het veld om zo tot een goed beeld te komen.
Daarnaast behoort ook het optimaliseren van de processen tot mijn taken. Zo zoeken we altijd naar mogelijkheden om de processen stabieler, efficiënter en duurzamer te laten verlopen.
Een derde aspect van mijn werk is veiligheid. We zijn verplicht om elke vijf jaar systematisch en structureel de veiligheid van elk onderdeel in de fabriek in kaart te brengen. In deze studies gaat veel tijd zitten waardoor dit een lopend proces is. Er wordt dan gekeken naar veiligheid van de mens, natuur, de installatie zelf en reputatie.”

Hoe bevalt AkzoNobel als werkgever?
“Ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik hou me bezig met interessante onderwerpen, maar het zijn vooral de mensen die het leuk en leerzaam maken. Je krijgt hier echt de mogelijkheid om je te ontwikkelen, niet alleen vakinhoudelijk maar ook om je set met skills uit te breiden. Zo krijgen afgestudeerden de kans om bijvoorbeeld een cursus leiderschap te volgen. Ook kun je als jonge werknemer deelnemen aan de activiteiten van Your AkzoNobel, de organisatie voor nieuwe medewerkers binnen ons bedrijf. Dit is een leuke manier om collega’s te leren kennen uit andere takken van het bedrijf. Ook vind ik het heel leuk dat hier je carrièrepad nog niet volledig is uitgestippeld, maar dat je zelf aan het roer staat.”

Hoe zie je je toekomst?
“De dynamiek binnen de fabriek vind ik heel leuk en ik zou het een prettige omgeving vinden om hier de komende jaren te kunnen groeien. Misschien naar de functie van Production Manager of Plant Manager. Maar ook een overstap naar een heel andere divisie binnen AkzoNobel, zoals de verf- of coatingsdivisie, sluit ik niet uit. Maar bang dat het me hier gaat vervelen ben ik absoluut niet. Binnen een internationale organisatie als AkzoNobel zijn er immers genoeg interessante uitdagingen.”

AkzoNobel is de meest favoriete werkgever binnen de branche Chemie en Lifesciences