De populairste werkgevers om je carrière te starten

Laura Opraus over werken bij NautaDutilh

16 November 2015 | Tekst: Suzanne Bralten

Laura Opraus

Laura Opraus - Trainee bij NautaDutilh in New York
Werken bij NautaDutilh

  • Leeftijd: 25 jaar
  • Studie: Master Privaatrecht, Universiteit Utrecht
  • Functie: Trainee bij NautaDutilh in New York

NautaDutilh biedt studenten sinds een aantal jaar de kans om direct vanuit de collegebanken te starten in Londen. Dit traject werd uitgerold naar New York, precies op het moment dat Laura Opraus haar studentstage bij NautaDutilh had afgerond. Inmiddels is Laura ruim 8 maanden als trainee actief op het kantoor aan het indrukwekkende Rockefeller Plaza.

‘Een unieke start in het buitenland’

“De sfeer bij NautaDutilh sprak mij direct aan. De omgang is nuchter en informeel, terwijl je je bevindt tussen de top van de advocatuur. Na een studentstage bij dit kantoor zag ik een toekomst in de advocatuur zeker voor me, het liefst natuurlijk bij NautaDutilh. Dat er een plek vrij kwam in het programma dat inmiddels al een aantal jaar in Londen werd aangeboden en op dat moment ook in New York werd opgezet, bleek een kans waar ik nooit van had durven dromen. Het traject dat ik hier volg, houdt in dat je na je afstuderen een jaar in het buitenland aan de slag gaat. Echt een unieke kans, waarbij training on the job centraal staat. Ik houd mij bezig met de werkzaamheden van een eerstejaars advocaat-stagiaire. Aan de beroepsopleiding begin ik volgend jaar in Nederland; dit traject komt dus vóór de drie jaar als advocaat-stagiaire.”

‘In New York voel je je direct thuis’

Nederlands team in hartje Manhattan
Werken bij NautaDutilh
“Er werken hier twee partners, één Corporate M&A partner en één Banking & Finance partner, vijf advocaten, een kandidaat-notaris, vier assistenten en ikzelf. Een relatief kleine groep, waardoor het onderling contact persoonlijk en de groep collega’s hecht is. Het is soms haast niet te beseffen dat je naar kantoor aan Rockefeller Plaza loopt, middenin New York. Het heeft een hoog Suits-gehalte, met een goede dosis Hollandse gezelligheid. New York is een unieke stad om ervaring in op te doen. Wij praktiseren weliswaar Nederlands recht, maar doen dit in internationale transacties waarbij we veel contact hebben met Amerikaanse advocatenkantoren. Daarnaast wordt in de Verenigde Staten veel aandacht besteed aan netwerken. Het is erg leerzaam om op deze manier direct contact te hebben met Amerikaanse, maar ook met veel andere buitenlandse advocaten die in New York werken.”

New York
“Het is erg bijzonder om midden in deze bruisende stad te zitten. Er is hier altijd iets gaande, zowel op kantoor als daarbuiten. Zo vindt binnenkort de jaarlijkse Tree Lighting Party plaats, waarbij de grote kerstboom op Rockefeller Plaza wordt verlicht. Een grote happening en uniek om dat vanuit kantoor te kunnen aanschouwen. Op weg naar huis is er altijd wel een voorstelling, sportwedstrijd of nieuw restaurant waar je naar toe kunt. Je hoeft je nooit te vervelen en er is voor ieder wat wils. New York is op ieder mogelijk vlak een stad van diversiteit. De meer Amerikaanse gebruiken zijn ook mooi om mee te maken: Amerikaanse sporten en de manier waarop deze worden beleefd, het enorme aanbod aan en de diversiteit in hamburgertenten, de feestdagen met bijbehorende parades. Ik loop ’s ochtends tussen mensen in pakken met sportschoenen eronder naar kantoor langs de NBC Studios, waar onder andere The Today Show wordt opgenomen. Regelmatig kom ik in een hysterische mensenmassa terecht, bijvoorbeeld omdat Justin Bieber te gast is. Die hectiek hoort bij deze stad en toch went het zo snel! Het is een plek waar je je direct thuis voelt.”