De populairste werkgevers om je carrière te starten

Juristen

Waar willen juristen werken?

Een rechtenstudie biedt vele mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Maar waar willen juridische studenten en starters nu het liefst hun carrière starten? Memory Research deed onderzoek naar de favoriete juridische werkgevers binnen de advocatuur en daarbuiten.

Net als vorig is De Brauw Blackstone Westbroek het meest favoriete kantoor om je carrière in de advocatuur te starten. Zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek onder juridische studenten en starters naar de meest favoriete werkgevers, First Employers. Wanneer de juridische respondenten gevraagd wordt naar de reden waarom De Brauw het meest favoriet is, is de goede loopbaanbegeleiding het meest genoemde antwoord.

De Brauw opnieuw favoriet onder juristen

Ook de inhoud van de functie en de bedrijfscultuur worden regelmatig genoemd. Ook dit jaar is de tweede plaats in de favorietenlijst voor NautaDutilh. In de rest van de top 10 zien we overigens veel dezelfde kantoren als vorig jaar. Grootste stijger in de top 10 van advocatenkantoren is Allen & Overy die in populariteit van een negende naar een derde plek stijgt.

Niet de advocatuur

Over een loopbaan buiten de advocatuur wordt dit jaar het Ministerie van Justitie en Veiligheid als favoriete werkgever aangewezen door de juristen. Dit ministerie is vooral populair door de mogelijke functies en werkzaamheden voor starters, maar ook de maatschappelijke betrokkenheid speelt een belangrijke rol. In de top 10 zien we dan ook meerdere (semi) overheidsinstelling terug. Ook de nummer één van vorig jaar, de Rechtspraak, is opnieuw een populaire werkgever en eindigt dit jaar op een tweede plek in de ranking. De rest van de lijst toont wel wat verschillen met de favorietenlijst van vorig jaar. Zo zijn maar liefst zeven werkgevers nieuw de top tien binnengetreden, waarbij we ABN AMRO op plek drie als de hoogste nieuwe binnenkomer mogen noteren.

Top 10 Advocatenkantoren

Top 10 Overige juridische werkgevers

[ ] top 10-positie van vorig jaar

Onderzoeksverantwoording

First Employers is een volledig online uitgevoerd onderzoek onder lezers en voormalig lezers van Memory Magazine. Aan het totale onderzoek deden 2.011 studenten (vanaf een jaar vóór afstuderen) en young professionals (t/m 5 jaar werkervaring) op wo, hbo en mbo-niveau mee. De op deze pagina genoemde resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van de studenten en starters met een juridische achtergrond, 13% van de deelnemers. De resultaten van het onderzoek zijn een gewogen gemiddelde van 2015 en 2014.