De populairste werkgevers om je carrière te starten

Ivo IJzerman over werken bij Bird & Bird

16 November 2015 | Tekst: Suzanne Bralten

Ivo IJzerman

Ivo IJzerman - Tax Lawyer bij Bird & Bird
Werken bij Bird & Bird

  • Leeftijd: 27 jaar
  • Studie: Master Strafrecht in Leiden/Master Fiscaal Recht in Amsterdam
  • Functie: Tax Lawyer bij Bird & Bird

Met ruim 1100 werknemers verdeeld over 18 landen wereldwijd, staat Bird & Bird bekend als vooraanstaand internationaal kantoor, waar diepgaande kennis van sectoren wordt gecombineerd met geavanceerde juridische slagkracht. Juist die brede praktijk maakte Ivo IJzerman nieuwsgierig. Met twee Masters op zak startte hij bij Bird & Bird.

‘Je wordt hier kantoorbreed ingezet’

Waarom switchte je van strafrecht naar fiscaal recht?
“Ik vind strafrecht een interessant rechtsgebied, maar uiteindelijk ging toch mijn hart uit naar het fiscaal recht. Binnen het strafrecht miste ik de internationale component die het fiscale recht wel kent. Bovendien is het fiscaal recht complexer en dynamischer dan strafrecht. Het verandert constant en dat intrigeert me. Wel heb ik me altijd aangetrokken gevoeld tot advocatuur, dus mijn functie als fiscalist binnen de advocatuur vormt de perfecte combinatie. Bird & Bird biedt mij deze mogelijkheid, dat is zeker één van de dingen die me in eerste instantie aansprak. Evenals het internationale karakter. Al voor mijn eerste officiële werkdag, mocht ik mee naar het Tax retreat in Madrid, waar ik kennis maakte met ‘Birds’ van al onze vestigingen. Als ik een vraag heb over het Spaans belastingrecht, bel ik een Spaanse collega op. Die korte lijnen en zoveel expertise binnen één bedrijf: echt uniek om daar deel van uit te maken.”

‘Het internationale karakter sprak me aan’

Hoe ben je bij Bird & Bird terecht gekomen?
“Op papier past Bird & Bird goed bij me, de mogelijkheden om fiscaal recht te combineren met een procespraktijk, sluiten perfect aan op mijn studieachtergrond en ambitie. Via via kwam ik in contact met iemand die op de fiscale sectie van Bird & Bird werkte, met wie ik een kop koffie ben gaan drinken. Mijn positieve beeld werd bevestigd en na het bijwonen van een in-housedag, heb ik gesolliciteerd voor een studentstage. Tijdens die sollicitatie werd meteen duidelijk hoe flexibel het kantoor is. Ik solliciteerde ruim van tevoren, maar werd gevraagd de week erna al te beginnen.
Werken bij Bird & Bird Die kans heb ik natuurlijk gelijk gegrepen en dat is heel goed bevallen! Het niveau is hoog, maar er is ook tijd voor social events, zoals de wekelijkse vrijdagmiddagborrel in de Bird & Bird bar.”
Was solliciteren na je stage enkel nog een formaliteit?
“Bij Bird & Bird ben je niet alleen werkzaam binnen je eigen sectie maar word je kantoorbreed ingezet. De sectorfocus van kantoor zorgt ervoor dat je veel samenwerkt met collega’s uit andere secties. Daarom heb ik na afronding van mijn stage nog één sollicitatiegesprek gevoerd met twee partners vanuit andere secties. Dat pakte goed uit en inmiddels zit ik hier twee maanden.”
Hoe bevalt het?
“Ik werk mee aan zaken, heb mijn eerste pro forma bezwaar opgesteld, ga mee naar netwerk events en voer natuurlijk ook ondersteunende werkzaamheden uit. Mijn functie is dus enorm divers en het feit dat ik de breedte in kan, vind ik te gek. Ik start binnenkort met de NOB opleiding (Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, red.). Daarnaast krijg ik de gelegenheid om ook de NOVA opleiding (Nederlandse Orde van Advocaten) te gaan volgen maar dat is iets voor een later stadium. Dat de toekomst open ligt, beschouw ik als één van de meest positieve aspecten van Bird & Bird, maar voorlopig heb ik mijn handen vol aan de praktijk.”