De populairste werkgevers om je carrière te starten

Anne van Gorkom over werken bij ASML

16 November 2015 | Tekst: Suzanne Bralten

Anne van Gorkom

Anne van Gorkom - Engineer bij ASML
Werken bij ASML

  • Leeftijd: 26 jaar
  • Studie: Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven
  • Functie: Application Engineer bij ASML

Anne van Gorkom is bijna 2 jaar werkzaam als engineer bij ASML. ‘Bij ASML had ik altijd al een gut feeling en inmiddels kan ik zeggen; die bleek te kloppen! Er werken alleen al in Veldhoven 8.000 mensen. Toch blijven de lijnen zo kort, dat je soms gewoon vergeet hoe groot het bedrijf werkelijk is. Echt uniek.’

“Werken aan de nieuwste technologieën”

Nadat Anne in 2013 BestGraduates won werd ze door verschillende bedrijven gevraagd een inhousedag bij te wonen en die kans pakte ze met beide handen aan om zo de voor haar beste werkgever te vinden. ASML had ze al langer in het vizier, want het bedrijf staat in nauw contact met de TU Eindhoven. Toen Anne met BestGraduates de ASML inhousedag won, kreeg ze de mogelijkheid om binnen het bedrijf gesprekken op verschillende afdelingen te voeren. Uiteindelijk vond ze de ideale start van haar carrière als application engineer bij de chipmachine­fabrikant.”

High tech vrouwen

Anne: “Voor mij was het de ideale manier om me te oriënteren binnen de high tech branche. Je praat met potentiele collega engineers en kunt daadwerkelijk vragen hoe hun dag er uitziet. Ondanks de omvang van het bedrijf, was het meteen duidelijk dat hier enkel gedreven mensen werken. Dat enthousiasme werkte aanstekelijk en dat doet het nog steeds. Al vanaf de middelbare school was ik geïnteresseerd in techniek en ik heb altijd gekozen voor dingen die ik leuk vind. Dat die high tech omgeving voornamelijk een mannenwereld is, heb ik nooit als een issue gezien. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen evenveel talent hebben voor techniek als mannen.” De keuze voor een beta-studie wordt al op jonge leeftijd gemaakt.
Werken bij ASML Daarom richt ASML zich ook op techniekpromotie en organiseert in dat kader events en gastlessen voor basisscholen en het middelbaar onderwijs. “Zo laten we kinderen en jongeren spelenderwijs ervaren dat techniek helemaal niet saai is. Speciaal voor meisjes organiseert ASML Girlsday, een dag vol innovatieve spelletjes, snufjes en proefjes, om te laten zien dat techniek ook voor meisjes heel leuk is.”

Learning on the job

Dat plezier zit volgens Anne wel goed bij ASML. “Je werkt hier aan de nieuwste technologieën met creatieve engineers die vooruit durven denken. Analytische skills die ik heb opgedaan tijdens mijn studie komen hier samen met soft skills. Het klantencontact is groot en we zijn altijd aan het zoeken om tot de beste oplossing te komen. Learning on the job is het principe bij ASML. Vanaf dag één krijg je eigen projecten met veel verantwoordelijkheden. Application engineering is bovendien een bijzonder dynamische afdeling. ASML is wat mij betreft dé plek om te werken binnen de techniek. Na anderhalf jaar werd ik Hiring Manager van onze afdeling, waardoor ik medeverantwoordelijk ben voor de samenstelling van ons team. Ik wist dat er geen hiërarchische structuur heerst, maar dat dergelijke kansen zó snel voorbij komen, heeft me alsnog verrast. Er werken wereldwijd 14.000 mensen, maar je voelt dat het als klein bedrijf begonnen is. Uniek hoe je in zo’n groot bedrijf toch altijd de juiste persoon weet te vinden. Nee, zolang ze niet van me af willen, blijf ik hier!”, sluit Anne het interview lachend af.