De populairste werkgevers om je carrière te starten

First Employers 2015

Van alle ondervraagden zien de meeste studenten en starters een internationale carrière bij olie- en gasconcern Shell wel zitten. Dit blijkt uit het onderzoek First Employers 2015, dat Memory Research onlangs hield onder studenten en young professionals.

Studenten en starters kiezen Shell als favoriet

First Employers 2015: Shell, KLM en Heineken

Waar willen de starters anno nu het liefst hun carrière starten? Die vraag staat centraal in het jaarlijkse First Employers onderzoek, dat dit jaar voor de vierde keer uitgevoerd is. Opnieuw is het Shell die door de lezers van Memory Magazine is uitgeroepen tot First Employer. Net als vorig jaar scoort het olie- en gasconcern niet alleen goed binnen de eigen energiebranche, maar is het bedrijf ook het meest favoriet in de algemene ranking. Shell wordt overigens door de respondenten niet alleen gezien als een bedrijf om je carrière te starten. Want naast de internationale carrièremogelijkheden, zijn ook de doorgroeimogelijkheden bij het bedrijf voor velen reden om Shell als favoriet aan te wijzen.

Starters willen doorgroeien bij Shell

Ondank de populariteit van Shell, is het niet de energiebranche waar de meeste starters zichzelf graag zien werken. De sector die het meest tot de verbeelding spreekt is de FMCG. Wellicht daarom dat het niet geheel verrassend is dat er maarliefst zes FMCG bedrijven terug te vinden zijn in de top 15.

First Employers 2015 is een lijst met in totaal 100 bedrijven en organisaties. In totaal telt de lijst elf nieuwe organisaties in de top 50, waarvan we de hoogste nieuwe binnenkomer vinden op de 23e plaats: Achmea, ook NS komt dit jaar met stip binnen op plek 28. Van de bedrijven en organisaties die vorig jaar ook al tot de 50 meest populaire werkgevers behoorden is het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen het meest in populariteit gestegen. Ook Accenture, AkzoNobel en het Ministerie van Defensie stegen met meer dan twintig posities ten opzichte van vorig jaar. Omdat opleidingsachtergrond en interessegebied van de respondenten veelal een rol speelt bij de keuze van populaire werkgevers is het ook interessant om een uitsplitsing per branche te maken en te kijken welke bedrijven bij bepaalde doelgroepen in de smaak vallen. Zo zien we bedrijven als ASML, DSM en TNO alleen in de top tien van techneuten, terwijl bij economen de Rabobank, Heineken en BCG in de top tien verschijnen. Ook is het favorietenlijstje van mannen duidelijk anders dan die van vrouwen. Zo zijn Philips en ABN AMRO echt populaire mannen bedrijven en prefereren vrouwen bedrijven als Coca-Cola en Ahold.

shell-first-employer-2015

Marloes Michon, Vice President HR Benelux/France Shell (links)
Geert Nab, Directeur van Memory Group (Rechts)

Naast de internationale carrièremogelijkheden, zijn ook de doorgroeimogelijkheden reden om Shell als favoriet aan te wijzen.

AkzoNobel nr.1 in Chemie & Life Sciences

akzonobel-nr1-chemie-lifesciences-2015

De doorgroeimogelijkheden bij het bedrijf, de werkzaamheden en de inhoud van de functie zijn de meest genoemde argumenten om voor AkzoNobel te kiezen.

PwC nr.1 in Audit & Advisory

pwc-nr1-audit-advisory

Foto van links naar rechts:
Eline van de Kreeke
Lisa Zwerver-Ruizeveld de Winter
Arjanne Roelofs
Annemarie Planting
Suzanne Bouwman
Niels Wiertz
Caroline van der Wal
Rosalie van Langen
Jeanine Muller
Freya Lipka

Meest genoemde argumenten om PwC te kiezen als favoriete werkgever in de branche Audit & Advisory is het feit dat PwC aandacht heeft voor persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden bij het bedrijf.

Philips nr. 1 in de Hightech branche

philips-nr1-hightech

Foto van links naar rechts:
Hans Annink – Campus Relations Officer
Stefanie Ronde – Campus Recruiter EMEA
Marysa Rozemeijer – Head of Campus Recruitment EMEA
Evelien Arts – Event Coordinator

Vanwege de innovativiteit van de organisatie en de doorgroeimogelijkheden bij het bedrijf staat Philips nr.1 in de Hightech branche.
Zie de uitslagen per branche »

De Brauw nr 1. onder juristen

De Brauw nr1 juristen 2015

Foto van links naar rechts:
Coosje Knape, recruiter
Lisette de Vreeze, recruiter

De goede loopbaanbegeleiding is het meest genoemde argument om je carrière bij De Brauw te starten.

De 10 populairste werkgevers van 2015

Starters interviews

Anne van Gorkom over werken bij ASML

Anne van Gorkom over werken bij ASML

'Werken aan de nieuwste technologieën'

Anne van Gorkom is bijna 2 jaar werkzaam als engineer bij ASML. 'Bij ASML had ik altijd al een gut feeling en inmiddels kan ik zeggen; die bleek te kloppen! Er werken alleen al in Veldhoven 8.000 mensen. Toch blijven de lijnen zo kort, dat je soms gewoon vergeet hoe groot het bedrijf werkelijk is. Echt uniek.'

Lees het interview met Anne »

Jan Vernooij over werken bij AkzoNobel

Jan Vernooij over werken bij AkzoNobel

'Een dynamisch en traditioneel productiebedrijf'

Werken bij een bank zag Jan Vernooij van meet af aan niet zitten. Eerder zag hij zijn ideale werkgever in een dynamisch productiebedrijf met meerdere facetten. Het gevoel dat hij na de business course bij AkzoNobel overhield bevestigde zijn ambitie. 'Een beursgenoteerde multinational met een Nederlandse basis en dito cultuur: ik ben trots om daar deel van uit te maken.'

Lees het interview met Jan »

Willem Röell over werken bij Brauw Blackstone Westbroek

Willem Röell over werken bij Brauw Blackstone Westbroek

'De complexe zaken vergen een hoog niveau'

Door zijn scriptie in de bibliotheek van Brauw Blackstone Westbroekte schrijven, legde Willem Röell de eerste contacten met het kantoor. Tijdens een business course in Parijs werd zijn indruk van het kantoor bevestigd. Na een sollicitatieprocedure startte hij in augustus met De Brauwerij; het befaamde opleidingstraject van het kantoor.'Het feit dat er hier enorm in kennis en ontwikkeling wordt geïnvesteerd, is één van de redenen waarom De Brauw me zo aanspreekt.'

Lees het interview met Willem »

Laura Opraus over werken bij NautaDutilh

Laura Opraus over werken bij NautaDutilh

'Een unieke start in het buitenland'

NautaDutilh. biedt studenten sinds een aantal jaar de kans om direct vanuit de collegebanken te starten in Londen. Dit traject werd uitgerold naar New York, precies op het moment dat Laura Opraus haar studentstage bij NautaDutilh had afgerond. Inmiddels is Laura ruim 8 maanden als trainee actief op het kantoor aan het indrukwekkende Rockefeller Plaza.

Lees het interview met Laura »

Jaouad Seghrouchni over werken bij Loyens & Loeff

Jaouad Seghrouchni over werken bij Loyens & Loeff

'De balans tussen work & social is heel goed'

Jaouad Seghrouchni benadrukt nog maar eens hoe belangrijk nevenactiviteiten zijn op je cv. Jaouad was actief bij de studievereniging 'Mordenate College', rondde een tweede master af in Genève en liep twee stages en een werkstudentschap bij Loyens & Loeff en een werkstudentschap bij Nauta Dutilh. Jaouad neemt momenteel deel aan de befaamde Loyens & Loeff Academy.

Lees het interview met Jaouad »

Ivo IJzerman over werken bij Bird & Bird

Ivo IJzerman over werken bij Bird & Bird

'Je wordt hier kantoorbreed ingezet'

Met ruim 1100 werknemers verdeeld over 18 landen wereldwijd, staat Bird & Bird bekend als vooraanstaand internationaal kantoor, waar diepgaande kennis van sectoren wordt gecombineerd met geavanceerde juridische slagkracht. Juist die brede praktijk maakte Ivo IJzerman nieuwsgierig. Met twee Masters op zak startte hij bij Bird & Bird.

Lees het interview met Ivo »