De populairste werkgevers om je carrière te starten

Iris Smal over werken bij Shell

21 November 2014 | Tekst: Christine Spanjaard

Haar studiekeuze maakte ze al met het idee om later bij een energiebedrijf als Shell te gaan werken. Toen Iris Smal (26) in haar tweede jaar een studiebezoek bracht aan Shell Pernis was ze zo onder de indruk dat ze geen reden zag dit carrièreplan te veranderen.

Iris Smal

Iris Smal - Unit Technoloog bij Shell Pernis
Werken bij Shell

  • Leeftijd: 26 jaar
  • Studie: Chemische technologie, TU Twente
  • Werk: Unit Technoloog bij Shell

“Je kiest voor Shell, niet voor een functie”

“De mogelijkheden bij Shell zijn zo uiteenlopend, dat ik bijna zou zeggen: je kiest voor Shell, niet voor een functie.” Voor Iris Smal in december vorig jaar als Unit Technoloog bij Shell Pernis begon liep ze al stage op dezelfde afdeling. “Vanaf dag één had ik mijn eigen verantwoordelijkheden en kon ik de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan toepassen in de praktijk.” In haar huidige functie is Iris betrokken bij de optimalisatie van de fabriek die oplosmiddelen produceert. “Als een spin in het web schakel ik met mensen van verschillende afdelingen binnen Pernis. Toch werk ik ook heel zelfstandig, want binnen mijn fabriek ben ik de enige in mijn functie. Ik hou vooral van de variatie in het werk dat ik doe, geen dag is hetzelfde. Het ene moment zit ik binnen op kantoor, dan sta ik midden in de fabriek of loop ik buiten op het terrein.”

“Variatie & ontwikkeling”

Als academische starter is Iris terechtgekomen in het graduateprogramma van Shell. “De focus binnen dit programma ligt op persoonlijke ontwikkeling. Zo ben je bezig met het ontwikkelen van competenties, in mijn geval zijn dit voornamelijk technische competenties, maar ook krijg je de mogelijkheid om leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Werken bij ShellVoor technische graduates en trainees geldt dat je de eerste drie jaar jezelf ontwikkelt binnen een functie en daarna de overstap maakt naar een andere baan.” Waar naartoe Iris over een paar jaar zou willen wisselen is nog onduidelijk. “Ik weet dat ik het werken op een productielocatie heel leuk vind. Dat kan hier in Pernis, maar natuurlijk ook ergens anders in het buitenland zijn, zo specifiek heb ik dat nog niet bedacht.” Iris is in ieder geval erg te spreken over de sfeer binnen Shell Pernis. “Je verwacht van een grote international organisatie als Shell misschien binnen een hiërarchisch en log bedrijf terecht te komen, maar dat is niet wat ik binnen Pernis ervaar. De sfeer is juist open en laagdrempelig, waardoor het heel makkelijk is om op iedereen af te stappen. Er werken zoveel verschillende mensen bij Shell, dat ik denk dat iedereen die open staat voor andere mensen zich hier op zijn plek zou voelen. Je moet houden van samenwerken, het leuk vinden om technisch bezig te zijn en je continu willen ontwikkelen.”