De populairste werkgevers om je carrière te starten

First Employers 2014

Van alle ondervraagden zien de meeste studenten en starters een internationale carrière bij oliemagnaat Shell wel zitten. Dit blijkt uit het onderzoek First Employers 2014, dat Memory Research onlangs hield onder studenten en young professionals

Studenten en starters kiezen Shell als favoriet

First Employers 2014: Shell, Google en Unilever

Waar willen de starters anno nu het liefst hun carrière starten? Die vraag staat centraal in het jaarlijkse First Employers onderzoek, dat dit jaar voor de derde keer uitgevoerd is. Na de Rabobank en Unilever is het nu Shell die door de lezers van Memory Magazine uitgeroepen is tot First Employer. Alle jaren scoorde de oliemagnaat al goed binnen de eigen energiebranche en onder techneuten, maar dit jaar verovert Shell ook de eerste plek in de algemene ranking. Als reden om Shell als favoriete werkgever te noemen is wordt de internationale mogelijk­heden bij het bedrijf het meest genoemd (20%). Maar ook wordt het bedrijf duidelijk geassocieerd met goede arbeidsvoorwaarden, want het salaris is daarna het meest genoemde argument (15%), daarna volgen het imago van het bedrijf (1%) en de werkzaamheden en functie­mogelijkheden die het bedrijf starters biedt (12%). De favoriet van vorig jaar, Unilever, scoort ook dit jaar weer hoge ogen, net als het populaire Google. Nieuwe bedrijven in de top 10 zijn dit jaar Nike (9) en FrieslandCampina (10). Ook hebben we dit jaar gevraagd naar wat studenten en starters een redelijk startsalaris vinden. Gemiddeld geven academici hierbij een bruto maandbedrag van €2.432 aan.

First Employers 2014 is een lijst met in totaal 50 bedrijven en organisaties. In totaal telt de lijst tien nieuwe organisaties, waarvan we de hoogste nieuwe binnenkomer vinden op de 17e plaats: de Gemeente Amsterdam, ook Samsung is dit jaar populair en eindigt op plek 21. Van de bedrijven die vorig jaar ook al tot de 50 meest populaire bedrijven behoorden is Van Oord het meest in populariteit gestegen. Ook ASML en VolkerWessels stegen met meer dan tien posities ten opzichte van vorig jaar. Omdat opleidingsachtergrond en interessegebied van de respondenten veelal een rol speelt bij de keuze van populaire werkgevers is het ook interessant om een uitsplitsing per branche te maken en te kijken welke bedrijven bij bepaalde doelgroepen in de smaak vallen. Zo zien we in de top tien van techneuten bedrijven als ASML, DSM, TNO, terwijl bij economen Heineken, KLM en de Rabobank in de top tien staan. Ook is het favorietenlijstje van mannen duidelijk anders dan die van vrouwen. Zo zijn Philips en VolkerWessels echt populaire mannen bedrijven en prefereren vrouwen bedrijven als Coca-Cola en L’Oréal.

De 10 populairste werkgevers van 2014

  • 1. Shell
  • 2. Google
  • 3. Unilever
  • 4. Heineken
  • 5. KLM
  • Werken bij Rabobank6.Rabobank
  • 7. Philips
  • 8. Ahold
  • 9. Nike
  • 10. FrieslandCampina

Starters interviews

Iris Smal werkt bij Shell

Iris Smal over werken bij Shell

“Variatie & ontwikkeling”

Haar studiekeuze maakte ze al met het idee om later bij een energiebedrijf als Shell te gaan werken. Toen Iris Smal (26) in haar tweede jaar een studiebezoek bracht aan Shell Pernis was ze zo onder de indruk dat ze geen reden zag dit carrièreplan te veranderen.

Lees het interview met Iris »

Tanja Kempen over werken bij FrieslandCampina

Tanja Kempen over werken bij FrieslandCampina

“Een groeiende internationale zuivelonderneming”

Vrij vroeg in haar studie wist ze al dat ze graag binnen de FMCG haar marketingcarrière wilde starten. Daarom liep Tanja Kempen (26) verschillende stages en begon ze in 2012 aan het Corporate Traineeship bij FrieslandCampina.

Lees het interview met Tanja »

Fedi Geboers over werken bij ASML

Ferdi Geboers over werken bij ASML

“Complex & uitdagend”

In deze functie bij ASML zag hij belangrijke aspecten samenkomen, die voor Ferdi Geboers (27)samen het ideaalplaatje vormden. Daarom besloot hij te solliciteren en kon hij in mei van dit jaar beginnen als New Product Logistics Planner bij ASML.

Lees het interview met Ferdi »

Debbie Ammerlaan over werken bij Royal HaskoningDHV

Debbie Ammerlaan over werken bij Royal HaskoningDHV

“Afwisselende projecten”

Ze wilde graag ontdekken hoe het was om bij een ingenieursbureau te werken door bij DHV haar afstudeerproject uit te voeren. Het beviel goed van beide kanten waardoor Debbie Ammerlaan (27) direct daarna in november 2012 kon beginnen bij het inmiddels gefuseerde Royal HaskoningDHV.

Lees het interview met Debbie »

Wouter Steenbeek - Werk Cost estimator bij Van Oord

Wouter Steenbeek over werken bij Van Oord

“Techniek & innovatie”

Wouter Steenbeek (30) wist zeker dat hij na zijn studie aan de slag wilde in de maritieme sector. “Het bouwen van windmolenparken op zee is een van de kernactiviteiten van Van Oord. Een relatief nieuwe industrie vol innovatie.”

Lees het interview met Wouter »

Merel van Rooy en Jeff Williams

Merel van Rooy en Jeff Williams over werken bij DSM

“Werken aan innovatie & duurzaamheid”

Merel van Rooy (23) en Jeff Wiliams (27) werken allebei bij DSM. Dezelfde werkgever, maar beiden op een andere afdeling in een andere functie en met hele andere bezigheden. Wat overeenkomt is hun werkethos: Doing Something Meaningful.

Lees het interview met Merel en Jeff »

Sibel Sahin - Werk Associate bij PwC

Sibel Sahin over werken bij PwC

“Grote variatie & diversiteit”

Ze had al een goed beeld had van PwC door haar afstudeerstage en haar ervaring als Giving Back-student. Afgelopen september is Sibel Sahin (22) als Associate begonnen aan de Associate Academy van PwC en dat bevalt haar bovenverwachting goed.

Lees het interview met Sibel »

Emília Golim Fontainhas - Werk Advisor bij EY

Emília Golim Fontainhas over werken bij EY

“Jong, open en enthousiast”

Het internationale aspect van EY is op de werkvloer duidelijk te merken. Zo ook begon de Portugese Emília Golim Fontainhas (27) haar carrière vorig jaar bij EY nadat ze via LinkedIn was benaderd voor een baan als Advisor bij EY in Amsterdam.

Lees het interview met Emília »

Frank Pijnenborg - Werk Strategy Consultant bij Accenture

Frank Pijnenborg over werken bij Accenture

“Jong, open en enthousiast”

Zijn grote droom is directeur worden van de Efteling, maar die baan zat er na zijn afstuderen niet direct in. Dus startte Frank Pijnenborg (28) zijn carrière twee jaar terug bij Accenture, waar hij vanuit een junior functie inmiddels al wist door te groeien tot Strategy Consultant.

Lees het interview met Frank »

Jop Esmeijer - Werk Onderzoeker strategie & beleid voor de informatiemaatschappij bij TNO

Jop Esmeijer over werken bij TNO

“Ruimte voor expertise & job crafting”

Zelf was hij misschien nooit op het idee gekomen om met zijn achtergrond bij een technische organisatie als TNO te gaan werken, maar op advies van zijn scriptiebegeleider besloot Jop Esmeijer (33) zich eens te verdiepen in de mogelijkheden en ontdekte daar ongekende kansen.

Lees het interview met Jop »

Wouter Poelmans - Enexis

Wouter Poelmans over werken bij Enexis

“Eigen initiatief wordt direct beloond”

Dat hij graag in de energiesector wilde werken, daar was hij al vroeg in zijn studie achter. Daarbij wilde Wouter Poelmans (26) graag nog een extra verdiepingsslag maken. In het traineeship van Enexis vond hij deze mogelijkheid om zich te kunnen ontwikkelen binnen de branche van zijn voorkeur.

Lees het interview met Wouter »

Michel de Klein - Manager Corporate Recruitment bij Sogeti

Michel de Klein over werken bij Sogeti

“Ontwikkeling & vakmanschap”

“Bij Sogeti ben je een architect van je eigen toekomst”, vertelt Michel de Klein. Als hoofd van de Recruitmentafdeling bij de IT-dienstverlener weet hij precies wat de mogelijkheden voor starters zijn. En dat zijn er veel bij Sogeti, want van alle nieuwe instroom van medewerkers is 60-70% young professional. “De jeugd heeft de toekomst.”

Lees het interview met Michel »

Nathalie van Wiggen - Kandidaat-notaris bij De Brauw Blackstone Westbroek

Nathalie van Wiggen over werken bij De Brauw Blackstone Westbroek

“Verantwoordelijkheid die je aankunt”

De wil om aan de top van het juridische bedrijfsleven te kunnen meedraaien maakte dat ze de carrièremogelijkheden bij verschillende Zuidas kantoren ging ontdekken. Sinds augustus dit jaar is Nathalie van Wiggen (25) kandidaat-notaris bij De Brauw Blackstone Westbroek.

Lees het interview met Nathalie »

Michael Oldenburger - advocaat-stagiair bij NautaDutilh

Michael Oldenburger over werken bij NautaDutilh

“De sfeer is jong & informeel”

Iets anders dan de advocatuur heeft Michael Oldenburger (26) nooit overwogen. De tip die hij kreeg om zich in te schrijven voor de Masterclass van NautaDutilh bleek een gouden, want mede daardoor is Michael inmiddels derdejaars advocaat-stagiair bij NautaDutilh.

Lees het interview met Michael »

Victor van Nuland - Advocaat-stagiair bij Loyens & Loeff

Victor van Nuland over werken bij Loyens & Loeff

“Goede sfeer & unieke bedrijfsstructuur”

Hoe Victor van Nuland (26) bij Loyens & Loeff terecht is gekomen is naar eigen zeggen redelijk vanzelf gegaan. Het eerste contact tijdens een bedrijvendag, wekte zijn interesse in de vijfdaagse Summer Course en naar aanleiding daarvan is Victor stage gaan lopen. Inmiddels werkt hij nu ruim twee jaar bij Loyens & Loeff als advocaat-stagiair.

Lees het interview met Victor »

Juriaan Berckenkamp - Advocaat-stagiair bij Van Doorne

Juriaan Berckenkamp over werken bij Van Doorne

“Hard werken en hoge kwaliteit leveren”

Juriaan Berckenkamp (25) wilde zijn loopbaan zo goed mogelijk starten. Om die reden koos hij voor de Zuidas Master, zodat hij tijdens zijn studie al veel in contact kwam met de grote advocatenkantoren. Van Doorne werd het kantoor waar hij in oktober 2013 als advocaat-stagiair aan de slag ging.

Lees het interview met Jurriaan »